Allah'ın nimetlerini saymaya kalkışırsanız, sayamazsınız. Şüphesiz ki Allah çok bağışlayan, çok merhamet edendir. [Nahl, 18]
İnsanoğlu 24 saatte 24 kez değişir. Hem ruh hali hem de vücut ısısı, tansiyon, kalp atımı, hormonlar sürekli değişim halindedir. Biyologlar, doktorlar ve farmakologlar (eczacı) bu olağan üstü duruma 'Kronobiyoloji' adını veriyorlar.
SAAT 06.00
Kortizon salgılamasıyla organizma uyanır. Bu uyanma vücut için kendini yavaş kalkmaya hazırlama işaretidir. Metabolizma hareketlenir ve o günün işleri için enerji ve protein hizmete hazır olur Allah'ın izniyle.
SAAT 07.00
Vücut hala zayıf bir safhadadır. Bu nedenle bu saatte spor yapmaktan kaçının; çünkü kalbe ve dolaşıma gereksiz yüklenmiş olursunuz. Uzmanlar sabahın erken saatlerinde yürüyüşün kalp krizlerine neden olabileceğini söylemekteler. Spor yerine güzel bir kahvaltı edin; çünkü sindirim organları bu saatte iyi çalışır. Karbonhidratlar
Bizim için yararlı olacak enerjiye çevrilir. (Geceleri ise yağ olur.)
SAAT 08.00
Bu saat, evli kardeşlerimiz için özellikle cinsel yönden en iyi zamandır; çünkü bezler fazla miktarda hormon salgılarlar. Romatizması olanlar uzuvlarındaki ağrıyı gün boyu daha kuvvetli hissederler. Sigara tiryakileri için de durum farklı değildir. Kahvaltı sigarası damarları, her zamankinden daha fazla daraltır.
SAAT 09.00
Vücudun dinç, kuvvetli olduğu saattir. Herhangi bir hastalık için iğne olacaksanız bu en doğru zamandır Allah'ın izniyle. Çünkü iğnenin ateş ve şişme gibi yan etkileri ender olarak görülür. Vücudumuz röntgen ışınlarına karşı daha dirençlidir.
SAAT 10.00
Organizma şimdi faaliyete, harekete hazır durumdadır. Fazla enerjiktir, vücut en fazla vücut ısısına ulaşmıştır, verimliliğimiz en üst düzeydedir. 'Kısa süre belleği' iyi durumdadır, insan dinamik olur. Fakat dikkat edilecek nokta şudur: Saat 10.00 ile 12.00 arası enfarktüs (Kalp damarı tıkanıklığı) olaylarına sık rastlanır.
SAAT 11.00
Vücudumuzun tam formunda olduğu bir saattir. Kalp ve dolaşım o kadar zinde durumdadır ki yapılan muayenelerde kalpte ki bir bozukluk gözden kaçabilir. Verimli olmaya programlanmışızdır. (şu nizama ve intizama bakın Allah'ın izniyle; Amenna ve Saddakna) Hazır cevaptır ve özellikle hesap işleri, matematik ödevleri rahat ve iyi bir şekilde, zorlanmadan yapılabilir.
SAAT 12.00
Vücudun dinlenmeye ihtiyacı vardır. Dikkat azalır ve insanı uyku basar. (Öncelikle sünnet sonrasında ise sıhhat olan öğlen namazının arkasından yapılan Kaylule uykusunu ihmal etmeyin. Not: 5 dakika dahi olsa.) Midedeki asit miktarı fazlalaşır, (bir şey yemesek bile). Beyindeki kan akımı azalır; çünkü kan, sindirim organlarını desteklemesi için mide tarafından kullanılır. Öğle uykusu uyuyabilen kişilerde istatistiklere göre enfarktüse % 30 oranında az rastlanır.
SAAT 13.00
Vücut formdan bir hayli düşmüştür. Verimlilik gün ortalamasının % 20 aşağısındadır. Bütün organlar en alt düzeyde çalışır. Sadece safra öğle yemeğini hazmettirmek için faaliyettedir.
SAAT 14.00
Kendimizi bitkin hissederiz; çünkü tansiyon ve hormon düzeyi düşmüştür. Diş doktorundan korkan kişi, doktora bu saatte randevu almalıdır; çünkü bu saatte acıyı daha az hissederiz. Lokal anestezi uzun süre devam eder(30 dk). Sabahları bu süre 12 dk akşamları ise 19 dk'dır.
SAAT 15.00
Yeni işlere hazır olun. Enerjimiz geri gelmiştir. Belleğimiz tam formundadır. İkinci kez verimliliğe yaklaşırız ama bu verimlilik sabahkinden azdır.
SAAT 16.00
Spor faaliyetleri için en iyi saattir. Tansiyon ve dolaşım çok iyi durumdadır. Antrenmanlar için en iyi zamandır. Asit önleyici ilaçların etkisi bu saatte çok iyidir.
SAAT 17.00
Organların faaliyeti üst düzeydedir. Kuvvetimiz artar, oksijenin harcanması fazlalaşır. Böbrekler ve mesane özellikle çok çalışır. Tırnakların ve saçın en çabuk uzadığı zamandır. Fakat mide ülseri olan hastalar için durum kritiktir. Öğleden sonra geç saatlerde ve akşamın ilk saatlerinde midedeki asit miktarı fazlalaşır. Saat 17.00'ye doğru mide kanamasından dolayı hastaneye gelenlerin sayısı artar.
SAAT 18.00
Akşam yemeği için iyi bir saattir. Pankreas bu saatte özellikle aktiftir.
SAAT 19.00
Kan basıncı ve nabız genellikle bu saatte tembelleşir. Bu nedenle kan basıncı düşüren ilaçlar konusunda dikkatli olmalısınız, bu ilaçlar tehlikeli olabilir. Sinir sitemi üzerinde etkili olan ilaçların tesiri de bu saatte fazladır.
SAAT 20.00
Karaciğerdeki yağ düzeyi düşer ve kirli kan kalbe her zamankinden daha fazla akar. Alerjisi olanlar ve astımlılar ilaçlarını bu saatte almalıdırlar. Etkisi hemen görülür. Antibiyotiklerin az dozda alınsa bile etkileri en üst düzeyde olur.
SAAT 21.00
Sindirim organlarının günlük görevi sona ermiştir. Davetleri sevenler dikkatli olmalıdırlar. Gelen her şey midede sabaha kadar hazmedilmeden kalır ve bu durum tehlikelidir. Kalan yemekler barsak sahasındaki mukozaya hücum ederler. O yüzden bu saatte özellikle kilolu olanlar yemek konusunda dikkatli davranmalıdırlar.
SAAT 22.00
Bu saatte vücudumuzun polisi durumundaki korumaları olan akyuvarlar özellikle aktiftirler. Dozu azaltılması gereken ilaçlar için bu çok elverişli bir saattir. Bu ilaçlar yanlış zamanda alındığı taktirde enfeksiyon tehlikesi fazlalaşır. Sigara içenlerde son sigaralarını içmelidirler. (İnşallah tümüyle bırakırlar gerçekten son sigaraları olmadan) Çünkü bu saatten sonra vücut nikotin gibi zehirleri daha zor atar.
SAAT 23.00
Organizma gün boyunca aktif bir şekilde faaliyet gösteren stres hormonunu salgılamasını durdurur. Bu saatte sakinleşiriz, rahatlarız, gevşeriz. Tam dinlenme saatidir. Metabolizmanın faaliyeti en alt düzeydedir. Tansiyon, kalbin atımı ve vücut ısısı düşer. Gebelerde doğum sancıları çoğunlukla bu saatte olur; çünkü sancıya sebep olan gebelik hormonlarının salgılanması üst düzeydedir.
SAAT 24.00
Uyuduğumuz sırada deri hücreleri durmadan çalışır, gündüz olduğundan daha sık bölünürler. İlk rüya safhası başlar, yarım saat içinde rüya görmeye başlarız.
SAAT 01.00
Verimliliğimiz en alt düzeydedir. Bu saatte hala çalışınlar hata yaparlar. Dikkat son derece azalır; çünkü vücut kendini uyumaya programlamıştır (özellikle 11.00- 02.00 arası) kısa zamanda en derin uykuya dalınır.
SAAT 02.00
Araba kullananlar bu saatte çok dikkatli olmalıdırlar; çünkü görme zayıflar, tepkiler yavaşlar. Bu nedenle trafik kazaları bu saatte daha fazla olur. Vücut soğuğa çok hassastır, çabuk üşür; fakat derimiz acıya karşı fazla hassas değildir.
SAAT 03.00
Bedenen ve ruhen karanlık bir safhadır. Melatonin hormonunun salgılanması tembel ve kararsız yapar, intihar edenlerin sayısı fazlalaşır.
SAAT 04.00
Stres hormonundan enerji kazanırız. Enfarktüs krizleri saat 04.00 ile 06.00 arasında özellikle fazladır; çünkü kan basıncı oldukça yükselir, damarlar gerilir. Gebe kadınlar için de doğum yapma ihtimalinin en yüksek olduğu zamandır.
SAAT 05.00
Bu saatte vücuttaki erkeklik hormonu salgılanması artar. Stres hormonu konsantrasyonu bizi faaliyete geçirmiştir. Bu hormon gündüz değerinin tam altı katına çıkar. Vücudumuz harekete geçer kaybolan enerji yeniden geri gelir ve Allah'ın yardımıyla yeni bir güne başlamak için hazırız demektir.
Fazla söze hacet yok, yalnızca şu yazdığımız nimetler karşısında teslim olmaktan, imanların en güzeliyle iman etmekten ve de yarattıkları adedince ona hamdetmekten başka bir şey elimizden gelmiyor.
( Alıntı )
Yer imleri