Bir mahkemenin, “reşit olması uzun süreceği için, Türk vatandaşlığından çıkmadan Alman vatandaşı olabilir” kararı, 11 ile 17 yaş arasındaki gençlere çifte pasaportun yolunu açtı
ALMANYA’DA Stuttgart İdare Mahkemesi’nin çifte vatandaşlık kararı, ülkede 1993 ile 1999 yılları arasında doğan Türk çocuklarına çifte vatandaşlığın önünü açtı. Mahkemenin, “Reşit olmayanlar, Türk vatandaşlığından çıkamayacağı için, vatandaşlığa geçmesi için yıllarca beklemesi reva görülemez” kararı, binlerce çocuk için umut oldu.
OPSİYONA “BYPASS”
Karar özellikle yaşı 11 ile 17 arasında olan Türk gençlerine çifte pasaport alabilme imkanını doğurdu. Almanya’da 2000 yılında değiştirilen Vatandaşlık Yasası ile birlikte, çocuklara otomatik çifte vatandaşlık verilmiş, ancak bu çocuklara, en geç 23 yaşına kadar köken vatandaşlığı ile Alman vatandaşlığı arasında seçim yapma mecburiyeti getirilmişti.
HERKES ALAMAYACAK
Şimdi bu karar ile, 2000 yılından önce doğup da Alman vatandaşlığına sahip olmayan çocuklar, mahkemeye müracaat ederek, Türk vatandaşlığından çıkamayacaklarını öne sürüp Türk vatandaşlığını muhafaza etmek suretiyle Alman vatandaşlığını alabilecek. Ancak herkes, mahkemenin kararını örnek göstererek Türk vatandaşlığını muhafaza edemeyecek.
KİMLER YARARLANIR?
Çünkü kararda, “uzun süre beklememeli” denildiği için, örneğin 1993 doğumlu olan 17 yaşındaki bir genç, birkaç ay sonra 18 yaşını doldurup reşit olacağı için, bu haktan yararlanamaz. Ancak reşit olması daha uzun sürecek olan, örneğin 1997 doğumlular gibi, herkes, Türk vatandaşlığından çıkamayacağını gerekçe göstererek, çifte vatandaş olabilecek.
Bu haber Avrupa Sabah tan Alıntıdır. İsmail EREL / FRANKFURT
Yer imleri