7 sonuçtan 1 ile 7 arası
  1. #1
    Kıdemli Üye
    Üyelik tarihi
    07.12.2009
    Yer
    ankara
    Mesajlar
    439
    Teşekkür
    931
    Aldığı Teşekkür
    463

    Standart Çepnişabanlı Köyü


    ANADOLU’DA ÇEPNİLER
    Bazı kaynaklarda, 1500′lü yılların başında, bu günkü Giresun ilimize bağlı Keşap ve Dereli ilçelerinin bulunduğu yerlerde, ‘Çepni Vilâyeti’ isimli bir yerleşim bölgesinin varlığı yazılıdır. Çepniler’e bu sebeple Giresun ve çevresinde sıkça rastlanır.
    Şebinkarahisar ve Alucra’da, Tirebolu’nun köylerinde Çepniler çoğunluktadır. Tirebolu şehir merkezinde yaşayanlar, hangi kökenden olurlarsa olsunlar, bütün köylülere ‘Çepni’ derler. O yörede, ‘Çepni’ kelimesi, ‘köylü’ ile özdeşleşmiştir.
    Çepniler, tarihin bir döneminde, uzunca bir süre, Çepni olmayan etnik grupların gıpta ettiği insanlardı. Onların saygınlıkları, 19. yüzyılda doruğa çıktı. O dönemlerde bölge halkının çoğu, kendilerinin de Çepni olduğunu iddia ediyordu. Çepniler’in ünlü kabadayısı Çepni Ali, 1828-1829 Osmanlı-Rus Harbi’ne, çevresine topladığı 300 kişi ile katılmış ve Batum’a kadar giderek Ruslar’ı zarara uğratmış, ekibi ve topladığı ganimetle yurduna döndüğünde, gıpta ve hayranlıkla karşılanmıştı. Bölgede, ‘Çepni’ soyadını taşıyan pek çok aile vardır.
    Ülkemizdeki Çepniler, çoğunlukla Karadeniz bölgesinde yaşıyorlar. Karadeniz coğrafyasında arazi engebeli, dağlık, ormanlık ve kayalıktır. Bu sebeple ekime elverişli alan azdır. Tarım gelişmemiştir. Halk, orta seviyenin altında bir ekonomik güce sahiptir. İmkânı olan aileler, çocuklarını okumaya yönlendirirler.
    Orta Anadolu’da yerleşik Çepniler, Osmanlı döneminde cins atlar yetiştirirlerdi. Bunlara ‘At çekenler’ denilirdi. Onlar devlete vergi yerine at verirlerdi.
    Günümüz Çepniler’i; çiftçilik, sütçülük, arıcılık, besicilik, fındık yetiştiriciliği ile geçim sağlamaktadırlar.
    Ülkemizde yapılan nüfus sayımlarında, boy ile ilgili tespitler yoktur. Bu sebeple, Çepni Boyu’na mensup vatandaşlarımızın ne kadar olduğunu söylemek mümkün değildir.
    Anadolu Çepniler’i 7 grupta toplanır:
    Karadeniz Çepnileri : Rum Pontus İmparatorluğu yönetimindeki Trabzon, Osmanlılar tarafından fethedilmeden önce şehre gelip yerleşen ve fetih ordusunda bulunup Trabzon’da kalan Çepniler’den oluşmaktadır. Karadeniz Çepnileri , Giresun’dan Rize’ye kadar geniş bir alana yayılmışlardır. Yoğunlukla Şebinkarahisar ve Alucra ilçelerinde ve köylerinde otururlar. Bu bölgelerdeki topraklar, günümüz Çepnileri’nin ataları tarafından kan ve can vererek alınmıştır. ‘Çepni’ denildiğinde, Karadeniz Çepnileri akla gelir. Çepni kelimesine, ‘yiğit – gözü pek ve cesur’ anlamı kazandıran Çepni’ler bunlardır.
    Ulu Yörükler: Sivas, Tokat ve Kırşehir illeri ile ilçe ve köylerinde yaşayan Çepniler’dir. Gümüşhâne’nin Kelkit ilçesinden 1520 yılında göç ettikleri biliniyor. İkinci kalabalık grubu oluştururlar.
    Bozoklar: Yozgat ili ve ilçelerine bağlı köylerde yaşayan Çepniler’dir. Bozok, esasen Yozgat’ın eski adıdır. Yozgat, günümüzde de ‘İkinci Ergenekon’ olarak anılmaktadır.
    Başım Kızdulu Çepnileri: Aydın ve Saruhan bölgesinde yerleşmişlerdir. ‘Kızdulu’ kelimesinin yazılışında bir yanlışlık yoktur. Bu tür isimlere, Anadolu’muzun başka bölgelerinde de rastlanmaktadır. Bu yöredeki Çepniler’in eski beylerinin adı Kantemir olduğundan, bunlar, ‘Kantemirli’ olarak da adlandırılırlar.
    Dulkadirli Çepnileri: Maraş Bölgesine yerleşmişlerdir. Sayıca azdırlar.
    Adana Çepnileri : 1519 yılında bölgeye geldiler. Çok az bir nüfusa sahiptirler. Bunlara ‘At Çekenler’ de denilmektedir.
    Halep Türkmenleri : Kanuni Sultan Süleyman Han döneminde Suriye’ye yerleştirildiler. Avusturya Seferi’ne dâvet edilen Çepniler bunlardır. Bir kısmı sonradan Antakya’nın kuzeyindeki Gündüzlü ilçesine yerleştiler. Bir kısmı da 1728 yılında Bergama ve Turgutlu’ya geldi.

    Çepniler… Onlar, Türkçe’den başka bir dille konuşmazlar.
    Yaşadığımız coğrafyayı, onlarla birlikte vatan yaptık.
    Birlikte yaşıyoruz, dünya durdukça birlikte yaşayacağız.


  2. Facebook Adınla Yorum Yap

  3. #2
    Kıdemli Üye
    Üyelik tarihi
    07.12.2009
    Yer
    ankara
    Mesajlar
    439
    Teşekkür
    931
    Aldığı Teşekkür
    463

    Standart

    işte çepnililer böyledir. ruslara nasıl bi kamyon sopa çektik. akıllı olsunlar yine çekeriz.

  4. #3
    Moderatör
    Üyelik tarihi
    03.01.2010
    Yaş
    54
    Mesajlar
    373
    Teşekkür
    47
    Aldığı Teşekkür
    377

    Standart

    ;; Tsk paylasim icin


    ama sopa falan cekeriz diye tehtit etmeyelim hihihi kinimizi gizli tutalim ahmet nedersin :tamam-yapma::icon_shadeicon_s:

  5. #4
    Kıdemli Üye
    Üyelik tarihi
    07.12.2009
    Yer
    ankara
    Mesajlar
    439
    Teşekkür
    931
    Aldığı Teşekkür
    463

    Standart

    yav ben yanlış çepnilileri eklemişim. bizim aksaray bölgesiyle alakalı bişey yazmıyor. dimekki bunlar bizden daal

  6. #5
    Moderatör
    Üyelik tarihi
    03.01.2010
    Yaş
    54
    Mesajlar
    373
    Teşekkür
    47
    Aldığı Teşekkür
    377

    Standart

    He bak buna cokk ama cokkk sevindim evendim bizim oyle dayakla tehtitle ne isimiz olur deyilmi bizler gayet medeni insanlariz yani olmaz olamaz oyle seyler gerci sen caktira ben ruslari hic sevmem :icon_shadeicon_s:

  7. #6
    Kıdemli Üye
    Üyelik tarihi
    07.12.2009
    Yer
    ankara
    Mesajlar
    439
    Teşekkür
    931
    Aldığı Teşekkür
    463

    Standart

    olsun çepni her yerde çepnilidir. heeeytt savulun üleeeynnn. kaba kuvvet kullanmak mı. yahu Elif hanım sizde bizleri iyice pamuk prens yapacaksınız. sertlik olmasa o rusları kim zaptedebilir. hayatın ve dünyanın devamı için ikiside şart. maalesef barış içinde yaşamak için kötülerle savaşmak zorundayız. sen önüne gelenlerin kafasına merdane ile vur kafi. yumruk mumruk atmana gerek yok. hatta yapabilirsin. bi döner depik bi apçaki işlem tamam. nakavt yaparsın. ve bütün puanları bonusları sen kaparsın

  8. #7
    Kıdemli Üye
    Üyelik tarihi
    07.12.2009
    Yer
    ankara
    Mesajlar
    439
    Teşekkür
    931
    Aldığı Teşekkür
    463

    Standart

    Bizim köyün coğrafyasını biliyorumda tarihini bilmiyorum. bilen birisi var ise yazabilir mi acaba? şimdi ben zannımca bişey yazacağım osmanlı imparatorluğundan da büyük olacak. o nedenle tarihi katletmek istemiyorum

 

 

Benzer Konular

  1. SS AGACOREN MERKEZI KUTUKLU KOYU KALKINMA KOOPARATIFI
    By Mesut Alici in forum İlçemizden Haberler
    Yorum: 9
    Son Mesaj: 21.03.2010, 00:14
  2. AGACÖREN iLCESi YAĞMURHÜYÜĞÜ KÖYÜ İÇME SUYU + ENH ÇALIŞMASI İHALESİ
    By esengül özdemir in forum İlçemizden Haberler
    Yorum: 3
    Son Mesaj: 20.03.2010, 21:46

Bu Konudaki Etiketler

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •