Bazý þehirlerimizde, meselâ Erzurum'da, çay içilirken þeker çaya
karýþtýrýlmýyor, kýtlama yapýlýyor. Bunun çýkýþý ise çok ilginç...
Eskiden meselâ Ýran'da çaya tatlandýrýcý olarak hurma ve üzüm
katýlýyordu. Ýngilizler Ýran'a þeker satmaya kalktýklarýnda bunu
baþaramadýlar. Sonra Ýranlý mollalarla irtibat kurdular. Ýngiliz...ler,
mollalarýn vereceði fetva karþýlýðýnda kazancýn % 10'unu teklif ettiler.
Nitekim bir Cuma Namazý'nda, Cuma Hutbesi'nde mollalar þu vaazý
verdi:
'Siz Allah'ýn nimeti olan hurma ve üzümü nasýl olur da çaya
katarsýnýz! Bundan böyle çaya þeker katacaksýnýz!'
Bu vaazdan sonra Ýran'lýlar çaya þeker katmaya baþladýlar. Ýþler
yoluna girince, Ýngilizler mollalara verdiði % 10 payý satýþlarýn iyi
gitmediði gerekçesiyle vermemeye baþladý. Bunun üzerine mollalar ikinci
bir fetva verdi Cuma Hutbesi'nde:
'Gâvur icadý þekeri çaya katmak caiz deðildir!.'
Bu fetva üzerine Ýranlýlar evlerindeki þekerleri sokaklara
döktüler... Ýngiliz firmalarý bunun üzerine baktýlar olacaðý yok,
mollalarla yeniden masaya oturdular.
Fakat mollalar bu sefer % 20 pay istedi. Ýngilizler çaresiz kabul
etti. Mollalar Cuma Hutbesi'nde bu sefer þöyle fetva verdiler:
'Biz size çaya þeker katmayýn dedik ama sokaklara dökün de demedik,
þekeri sokaða dökmeyeceksiniz, þekeri çaya batýracak ve böylece gâvur
icadý þekere boy abdesti aldýrýp öyle içeceksiniz.'
Yani, her zaman yaptýklarý gibi, 'hile-i þeriye'!...
Yer imleri