Nüfusunun yüzde 80'inin tarım ve hayvancılıkla geçimini sağladığı Aksaray'da yaşanan çoban sıkıntısına karşı çobanlara yönelik eğitim kursları açılıyor.
Aksaray’da son yıllarda yaygınlaşan köyden şehre göç olayı, çobanlığı bitirme noktasına getirdi. Üreticiler çoban bulmakta sıkıntı çekerken, hükümetin uygulamaya koyduğu "Sürü Yöneticisi Benim" projesi kapsamında çobanlara eğitim veriliyor. Proje kapsamında geçtiğimiz yıl Aksaray’da 75 kişi çobanlık sertifikası alırken, bu sene yeni açılacak olan eğitim kurslarına yoğun talep yaşandı.
Aksaray merkez, ilçe, kasaba ve köylerde olmak üzere 12 ayrı çobanlık eğitim kursu açılacağını belirten Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, çobanlığın son yıllarda ciddi anlamda sıkıntıya girdiğini belirterek, “Türkiye’de son 10 yılda üreticilerimiz çoban bulmakta çok ciddi anlamda sıkıntıya düştü. İnsanlar çobanlık yapmak istememeye başladılar. Bunun nedeni de köylerde yaşamak istememeleridir. Şehre doğru göç başladı. O yüzden üreticilerimiz, işletmelerimiz çoban bulamaz oldu” dedi.
Küçükbaş hayvancılığın önündeki en büyük engellerden birinin çoban sıkıntısı olduğunu ifade eden Başkan Aktürk, “Hükümetimiz bu konuyla ilgili bir adım attı ve sürü yöneticisi benim adı altında bir proje başlattı. Son 2 yıldır hem ilimizde, hem de ülkemizin diğer illerinde bu proje uygulanıyor. Biz bu sene Aralık ayında 75 çoban arkadaşımıza sertifika verdik. Şu anda da müracaatlarımızı aldık. 600 civarında bir müracaat var. Aksaray genelinde 12 ayrı yerde bu kursları açacağız. Merkezde, Eskil, Ortaköy, Ağaçören ilçeleri ve kasaba ile köylerde kurs açacağız. Bu sertifikaları alan çobanları çalıştıran işletmelere bakanlığımız 5 bin lira destek verecek. Bu işletmeler ise çalışan sertifikalı çobanların 12 ay boyunca sigorta primlerini ödeyecek. Böylelikle çobanlarımız da sigorta altına alınmış olacak” şeklinde konuştu.
Yer imleri