1 sonuçtan 1 ile 1 arası
  1. #1
    Üye
    Üyelik tarihi
    29.11.2009
    Yer
    rusya moskova
    Mesajlar
    38
    Teşekkür
    25
    Aldığı Teşekkür
    67

    Standart TARLA FARESİ MÜCADELESİ





    Kültür bitkilerinin genel zararlıları olarak kabul edilen kemirgenler arasında, tarla farelerinin önemli bir yeri vardır. Tarla farelerinin kültür bitkilerine yaptığı zararları önleyebilmek ve etkili bir tarımsal mücadele yapabilmek için; yaşayışlarını, davranışlarını ve zarar şekillerini bilmek gerekir.

    Zararlı, yurdumuzun bütün bölgelerinde bulunur. Vücutları hantal görünümlü olup, başları gövdeye göre iri, vücut uzunluğu 9 ila 18 cm. arasındadır.

    Tarla fareleri toprak altında açtıkları yuvalarda aile düzeni içinde yaşarlar. Yuvalar galerilerle birbirilerine bağlıdır. Ergin ve yavru yuvaları ile besin depoladıkları yuvalar ayrı ayrıdır. Her sistemin, toprak yüzüne açılan 5-6 adet deliği bulunur. Bu delikler genellikle 1-2 metre aralıklıdır. Bazen 1 m2'de 5-6 adet delik yanyana olacak şekilde bulunabilir. Fareler, yağış ve toprak işlemeleri gibi nedenlerle tahrip edilen yuvalarını kısa sürede tamir ederler veya yeni sistemler oluştururlar. Dış etkenlerle yada besin maddelerinin yetersizliği nedeniyle terk edilen sistemlerdeki galeri ağızlarına: işlek olmayan delik; çalışan sistemlerdeki galeri ağızlarına ise işlek denir.

    Tarla farelerinin üreme güçleri çok yüksektir. Yavrular iki ay içerisinde cinsel olgunluğa ulaşır ve doğum yapabilirler. Tarla fareleri 6 ila 10 arasında yavru doğurabildikleri gibi, yılda 5-6 doğum da yapabilirler. Tarla farelerinin çoğalmasını tilki, baykuş, yılan, sansar,kokarca gibi hayvanlarla, açlık ve olumsuz iklim koşulları gibi etkenler önler.

    Tarla fareleri; buğday, arpa, çavdar, yulaf, pirinç, mısır, baklagiller, endüstri ve yağlı tohumlar gibi tar



    la bitkilerine, meyve sebze bahçelerine, çayır-mera alanlarından genç ormanlara kadar her türlü bitki için zararlıdırlar. Ürünleri ve besinleri kesmek, kemirmek, yemek ve yedikleri miktarın en az 10 katı kadar kısmını da kirletmek suretiyle zarar verirler. Yoğunluklarına bağlı olarak bu zararlıları %100'e kadar çıkabilir. Nitekim bazı yıllar yaşanan tarla faresi salgınları nedeniyle, üreticilerin çoğu hasat yapamadan tarlalarını sürmek zorunda kalmışlardır.

    Ergin bir tarla faresinin günde ortalama 25 gr. yeşil, 15 gr. kuru yem yiyebildiği dikkate alınırsa, ekonomik yönden ne derece önemli kayıplara yol açabildikleri ortaya çıkar. Bu zararın ortadan kaldırılması için tarla faresine karşı geniş çaplı mücadele yapılması şarttır. Tarla faresinin çoğalması doğal düşmanlarla ve diğer önlemlerle azaltılabilmesine karşın kimyasal mücadelede çok önemlidir.

    Tarla faresine karşı kimyasal mücadelede zehirli yem kullanılır. Zehirli yem için 100 kg. temiz buğday, 2,5 lt. kadar su, 2,5 lt. kadar motor yağı veya vazelin, 2 kg. çinko fosfür gereklidir.

    Öncelikle, buğday su ile nemlendirilir ve iyice karıştırılır. Nemlenen buğday üzerine motor yağı katılarak buğday tanelerinin her tarafı yağla kaplanacak şekilde yığın alt üst edilir. Daha sonra 2 kg. çinko fosfür yığına ilave edilerek buğday daneleri siyahlaşıncaya kadar karıştırılır. Zehirli yem yapımında kullanılan çinko fosfürün oldukça kuvvetli zehir etkisi vardır. Ve çok ince toz halindedir.

    Bu nedenle zehirli yem yaparken solunum yoluyla teneffüs edilmesini önlemek için ağız ve burun kapatılmalı, mümkünse maske takılmalıdır.

    Zehirli yem, mutlaka kapalı bir yerde yapılmalıdır. Hazırlanan zehirli yem, yine kapalı bir mekanda 2-3 gün serilerek kurutulmalı ve daha sonra kullanılmalıdır.

    Hazırlama işlemi bitirildikten sonra el ve yüz mutlaka sabunlu suyla yıkanmalıdır. Zehir ve zehirli yemin, çocuk ve evcil hayvanlardan uzak tutulması gerekir.

    Zehirli yemler Tarım ve Köyişleri Bakanlığına bağlı, İl ve İlçe tarım Müdürlükleri tarafından hazırlanmakta ve Döner Sermayelerce satışı yapılmaktadır. Hazırlanan zehirli yemden her işlek deliğe 5-6 tane buğday bırakılır. Ancak zehirli buğdayların el değmeden, flinta, karton veya bir daha kullanılmayacak tahta kaşıklar yardımıyla bırakılması gerekir. Delik kenarlarına bırakılacak buğdayları, farelerden önce kuşların ve diğer hayvanların yiyerek zehirlenmeleri tehlikesi vardır. Bu konuda gerekli önlem alınmalı ve dikkatli olunmalıdır.

    Tarla faresi mücadelesinde başarıya ulaşabilmek için mutlaka "toplu ve tarama mücadele" tabir edilen yöntem uygulanır. Bu nedenle ilaçlama yapılacak alanlarda tarla ayrımı yapılmaksızın tüm üreticilerin mücadeleye katılması sağlanmalıdır. Mücadele sırasında, etkili tarlalarda ve anız alanlarında ilaçlanmayan bölüm bırakılmamalıdır. Ferdi mücadele ancak küçük ve kapalı alanlarda başarılı olur.

    Değerli üreticilerimiz günümüzde giderek önem kazanan, doğal dengenin korunması için tarla faresi mücadelesinden hemen sonra yani ertesi gün ölü farelerin toplanması ve toprağa derince gömülmesi gerekir.

    Tarla faresi mücadelesi yılın her ayında yapılabilir. Ancak en etkili olanı, kışa girmeden önce sonbaharda veya kıştan çıktıkları ve en zayıf oldukları ilkbaharın erken devrelerinde yapılan mücadeledir. Yeşil aksam tarlayı kapladıktan sonra mücadele güçleşir ve başarı şansı azalır.

    Tarla faresiyle etkili mücadelenin üreticilerin ve ülke ekonomisinin kalkınmasındaki payı büyüktür.

    Değerli çiftçilerimiz, köyünüzde topluca yapacağınız mücadele, ürünlerinizi uzun yıllar tarla faresi zararına karşı koruyacaktır.

    Zehirli yem ve tarla faresi mücadelesi için en yakın Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerine başvurunuz.
    .................................


  2. Facebook Adınla Yorum Yap

 

 

Benzer Konular

  1. devedamı köyünde sahibinden satılık tarla
    By hacı salih yıldırım in forum İlçemizden Haberler
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 09.03.2011, 22:44

Bu Konudaki Etiketler

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •