Sevgili Arkadaþlar!
Çanakkale Savaþlarý, yüzyýlýmýzýn en büyük savaþlarýndan birisidir. Birinci Dünya Savaþý’ný galip bitirmek isteyen düþman devletler, gemileriyle Çanakkale Boðazýný geçip Ýstanbul’u almak istiyorlardý. Osmanlý ordusu, Ýngiliz ve Fransýz donanmalarýna karþý Çanakkale Boðazý’nda aylar süren bir dizi deniz ve kara savaþý yapmýþtýr. 300.000 askerimizin þehit olduðu bu savaþlar sonucunda, düþman donanmalarý aðýr kayýplar vererek geri çekilmiþlerdir. Çanakkale Savaþlarýnýn denizle ilgili bölümü, 18 Mart 1915 tarihinde, düþman gemilerinin geri çekilmeleriyle sonuçlanmýþtýr. Bu nedenle, her 18 Mart gününde, Çanakkale Savaþlarýný anmaktayýz.
Çanakkale Boðazýný geçmek isteyen Ýngiliz ve Fransýz gemileri, 3 Kasým 1914 de boðazýn iki yakasýndaki birliklerimize ateþ açtýlar. Birliklerimizin karþý ateþi ile geri çekilmek zorunda kaldýlar. 19 Þubat 1915 de düþman donanmasý kesin hücuma baþladý. Osmanlý Ordusunun karþý ateþi ile, tekrar geri çekildiler. 18 Mart 1915 de Ýngiliz ve Fransýzlar 16 harp gemisi ile büyük bir hücum daha baþlattý. Üç gemisi sulara gömülen düþman donanmasý, tekrar geri çekilmek zorunda kaldý.
Çanakkale boðazýný gemilerle geçemeyeceklerini anlayan düþmanlarýmýz, topraklarýmýza karadan girmeyi denediler. Ýngiliz, Fransýz, Avustralya, Yeni Zelanda ve diðer bazý sömürge ülkelere ait askerler, 25 Nisan 1915 günü karadan çýkarma yapmaya baþladýlar. Kara savaþlarý, 9 Ocak 1916 tarihinde son düþman birlikleri de geri çekilene kadar devam etmiþtir. 6-7 Aðustos 1915 gecesi Anafartalar’a yapýlan çýkarma harekatýný, Mustafa Kemal komutasýndaki birliðimiz durdurmuþtur. 25 Nisan 1915 ve 9 Ocak 1916 tarihleri arasýnda, yaklaþýk sekiz ay boyunca þiddetli kara savaþlarý olmuþtur.
Sevgili Arkadaþlar! Çanakkale Savaþlarý, Türk tarihinin belki de en önemli savaþýdýr. Daha geniþ ve ayrýntýlý bilgi sahibi olmak için kaynaklarý mutlaka okumanýzý öneriyoruz. Bugün özgür olarak yaþadýðýmýz bu topraklara çok kolay sahip olmadýðýmýzýn bilinmesi gerekir.
Umarým, bir daha böyle bir savaþ yaþamak zorunda kalmayýz
Yer imleri