AB'den Fransa'ya Türkiye Darbesi
AB Liderler Zirvesine Sunulacak Genişleme Kararlarının Türkiye Bölümüne İlişkin Uzlaşıya Nasıl Varıldığı Merak Ediliyor.
AB Dışişleri Bakanlarının 7-8 Aralık'ta Brüksel'de yaptığı toplantıda yarın başlayacak AB zirvesine sunulacak genişleme kararlarının Türkiye bölümüne ilişkin uzlaşıya varılmasında bazı AB ülkelerinin önemli bir rol oynadığı ortaya çıktı. Dönem Başkanı İsveç ile İngiltere'nin, "yaptırım"da ısrar eden Rumlara ve onları destekleyen Fransa'ya direndiği, Almanya'nın tutumunun ise "belirleyici" olduğu bildirildi.
Kıbrıs'taki müzakere süreci göz önünde tutan AB Bakanları, Türkiye'nin Ek Protokol kapsamında limanlarını Rum Yönetimine açma yükümlülüğünü yerine getirip getirmediğini gelecek yıl yeniden değerlendirme önerisini benimseyerek yaptırım almaktan kaçındı.
ABHaber'e göre, toplantıda ne Kıbrıslı Rumlar nede Yunanistan, Türkiye ile müzakerelerin kesilmesini istemiyordu.Tek istedikleri Türkiye-AB müzakere sürecinin Kıbrıs sorununa endekslenmesiydi.Kıbrıslı Rumlar toplantı boyunca isteklerini AB üyelerine kabul ettirmeye çalıştılar.
-RUMLARA EZİCİ BİR ÇOĞUNLUK KARŞI ÇIKTI-
Haberde, Rumların Yunanistan ile birlikte hazırladıkları yol haritasının AB Dışişleri Bakanları sonuç bildirisine ek olarak yayınlanması, hiç olmazsa bir kaç başlığın daha bloke edilmesi gibi isteklerine AB'deki ezici çoğunluk karşı çıktığına dikkat çekilirken "AB Dönem Başkanı İsveç ve İngiltere çok ısrarlı bir şekilde Kıbrıslı Rumlar ve onu destekleyen Fransa gibi ülkelere direndiler" denildi.
Toplantı sonrası Kıbrıslı Rumlar'ın yayınladıkları tek taraflı deklarasyonla 6 başlığa benchmark (açılış kriterleri) getirdiklerini açıkladıklarına dikkat çekilen haberde toplantıda Almanya'nın tavrının "belirleyici" olduğu vurgulandı.
-ALMANYA'NIN TUTUMUNDA KIBRIS MÜZAKERELERİ FAKTÖRÜ-
Bu arada, AB Dışişleri Bakanları toplantısında Almanya'nın, Türkiye'ye Kıbrıs konusunda yeni yaptırımlar getirilmesine karşı çıktığına dikkat çekilen haberde "AB'nin Türkiye'ye yeni yaptırımlar kararı alması Brüksel'i Kıbrıs'taki müzakerelerin çökmesinin başaktörü yapacaktı. Bunun üzerine Almanlar geri çekildi ve Türkiye ile ilgili AB içinde çıkabilecek kriz şimdilik buzdolabına konuldu" yorumu da yapıldı. Haberde şöyle denildi:
"Toplantıda iki gün boyu Kıbrıslı Rumlar hem İsveç hem de AB üyesi ülkeler ile yoğun pazarlıklar yaptı. Ancak istedikleri sonuca tam olarak ulaşamadılar. Ama Türkiye-AB müzakere sürecinin anahtarının ellerinde olduğunu AB'ye hissettirdiler. Toplantının son bölümünde Kıbrıs Dışişleri Bakanı Kyprianu. kendilerinin bir deklarasyon yayınlayacağını söyledi. Bunun üzerine İngiliz Dışişleri Bakanı Miliband'ta kendilerin de bir deklarasyon yayınlayacaklarını açıkladı. Carl Bildt da, Rumlarla İngilizlere "İstediğiniz deklarasyonu yayımlayabilirsiniz' dedi. "
-RUMLARIN DEKLARASYONU-
Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu toplantı sonrası yaptığı basın toplantısında deklarasyonu formel olarak açıkladı. Böylece, Kıbrıslı Rumlar, tek taraflı 6 müzakere başlığına " benchmarks" (açılış kriterleri) getirmiş oldu.
Buna göre, Rumların, Türkiye'nin Kıbrıs konusunda atayacağı adımlara göre açılmasına onay vereceği altı başlık ve sayıları şöyle: İş Gücünün Serbest Dolaşımı (2), Enerji (15), Hukuki ve Temel Haklar (23), Adalet, Özgürlük ve Güvenlik (24), Eğitim ve Kültür (26), Dış Güvenlik ve Savunma (31). (ANKA) (CN/BÜN) (Ankara Haber Ajansı)
Yer imleri