2 sonuçtan 1 ile 2 arasý
  1. #1
    Kýdemli Üye
    Üyelik tarihi
    07.12.2009
    Yer
    ankara
    Mesajlar
    439
    Teþekkür
    931
    Aldýðý Teþekkür
    463

    Standart Drogheda Þehri’nin Ayyýldýzlý Amblemi


    Ýrlanda’yý kasýp kavuran kýtlýk döneminde, Osmanlý Devleti’nin yaptýðý nakdî ve aynî yardýmýn hatýrasýna 2006 Mayýs ayýnda Dublin’e yetmiþ mil uzaklýktaki Drogheda þehrinde tören yapýlarak, o döneme ait tarihî Belediye Binasý’na þükran plâketi asýldý.
    Tarihî bilgi ve belgelere göre iki milyon Ýrlandalýnýn göç etmesine ve ölümüne sebep olan açlýk ve kýtlýk felâketi sýrasýnda Sultan Abdülmecid, Ýrlanda halkýna 10.000 Sterlin yardýmda bulunmak istediðini bildirir. Fakat kendi topraklarýna dâhil bulunan bu bölgeye sadece 2.000 Sterlin vermeyi kararlaþtýran Ýngiltere Kraliçesi Victoria, Ýstanbul’daki büyükelçisi vasýtasýyla, Sultan’ýn teklifine karþý çýkar ve neticede Osmanlý baðýþý bin sterline iner. Sultan Abdülmecid bunun üzerine Ýrlanda’ya tahýl yüklü beþ gemi gönderir. Fakat Ýngilizlerin Dublin Limaný’na sokmadýklarý erzak dolu yardým gemileri, yüklerini Drogheda Limaný’na boþaltýr (1847). Bu dönemde Ýngiltere ve kýta Avrupa’sý sanayi devriminin getirdiði refah ve zenginlik içinde olduklarý hâlde Ýrlanda’ya yardým etmezken, Osmanlý’nýn hem maddî sýkýntý içerisinde, hem de çok uzak bir coðrafyada olmasýna raðmen insanî yardýmda bulunmasý burada dikkat edilmesi gereken önemli hususlardan biridir.

    Drogheda Þehri’nin Ayyýldýzlý Amblemi
    Ýþte, bu hâdisenin hatýrasýna 800. kuruluþ yýldönümünü kutlayan Drogheda Belediyesi’nce yaptýrýlan þükran plâketi, 150 yýl önce Türk gemicilerin misafir edildiði eski belediye sarayýnýn duvarýna (þimdiki Westcourt Oteli) çakýldý. Düzenlenen törende konuþan Ýrlanda Büyükelçimiz Taner Baytok, hâdiseyi The Threshold dergisinde, Thomas P. O’Neill imzasýyla 1957 yýlýnda yayýmlanmýþ yazýdan öðrendiðini söyledi.
    Baytok, Ýrlanda asilzâdelerinin padiþaha gönderdikleri ve hâlen Topkapý Sarayý Müzesi arþivinde muhafaza edilen teþekkür mektubunun da bu Osmanlý yardýmýný doðruladýðýný belirtti. Mektupta þöyle deniyordu: “Aþaðýda imzalarý bulunan biz Ýrlanda Asilzâdeleri, Beyefendileri ve Sâkinleri, Majesteleri tarafýndan acý çeken kederli Ýrlanda halkýna gösterilen cömert hayýrseverlik ve alâkaya en derin minnetlerimizi saygýyla takdim eder ve onlar adýna Majesteleri tarafýndan Ýrlanda halkýnýn ihtiyaçlarýný karþýlamak ve acýsýný dindirmek üzere cömertçe yapýlan bin sterlinlik baðýþ için teþekkürlerimizi arz ederiz.”

    Ýrlanda’ya Osmanlý yardýmýnýn etkisi öylesine büyük olmuþ ki
    Þehrin ve ülkenin ünlü futbol klübü Drogheda United’ýn simgesinde de ayyýldýz kullanýlmýþ.

    Drogheda’nýn Belediye baþkaný Alderman Frank Goddfrey de, þehir ambleminin Osmanlý hilâl ve yýldýzý olduðunu hatýrlatarak “Þükran plâketimiz, iki ülke insanlarýnýn dostluk sembolü olacaktýr, ümidindeyim.” dedi. Kýtlýk ve Açlýk Müzesi müdürü de, Türk halkýna ve Osmanlý Devleti’ne minnettar olduklarýný vurguladý.

    Büyük Ýrlanda Kýtlýðý



    Ýrlanda Tarihi‘nin en önemli olaylarýndan biri olan Ýrlanda Açlýðý, Büyük Kýtlýk veya Patates Kýtlýðý diye de adlandýrýlan Ýrlanda patatesinin zehirlenmesi sonucu ortaya çýkan büyük afette yaklaþýk 1 milyon Ýrlandalý hayatýný kaybetmiþ ve yaklaþýk 2 milyon Ýrlandalý da çoðunlukla Amerika‘ya göç ederek ülkeyi terk etmiþtir. 1845′te Amerika‘dan sýzan (veya sýzdýrýlan) zehirli bir mikroskobik mantar olan Phytophtera Ýnfestans‘ýn, ülkenin en temel gýda maddesi olan patates ürününün üçte birini yok etmesiyle baþlayan kýtlýkda ertesi yýlki kayýp yüzde 80-90′lara kadar ulaþtý. Aç halkýn tohumluklarý da yemesi sebebiyle kýtlýk 1847′de zirveye ulaþtý. Ýthal tohumlarýn kullanýldýðý 1848′deki mahsulde ise patateslerin yarýya yakýný heba oldu. 1849′dan itibaren azalmaya geçen felaket 1851′de sona erdi.



    Katolik Ýrlanda, Ýngiltere tarafýndan acýmasýzca sömürülmekteydi. Adanýn tarým topraklarýnýn tümü, yaklaþýk 10 bin Ýngiliz‘in elinde bulunmaktaydý. Bunlar, bu topraklarý 600 bin Ýrlandalý çiftçiye kiralýyor, aldýklarý yüksek rantlarla Ýngiltere‘de Lordlar gibi yaþýyorlardý. Nüfus yoðunlundan ötürü toprak kiralarý çok yüksekti. En verimli topraklar Ýngiltere‘ye ihraç edilmek üzere tahýl üretimine ayrýlmýþtý. Öylesine ki, kýtlýðýn patladýðý 1845′te Ýngiltere‘ye 1 milyon ton tahýl ile 258.000 koyun gönderilmiþti. Ýþçilere ücret ödenmiyor, bunun yerine ücret olarak küçük bir toprak parçasý kiralanýyordu. Kiracý çiftçiler ve iþçiler, yani 4 milyondan fazla Ýrlandalý ise tek gýdalarý olan patatesi buralarda üretiyorlardý.



    Patates Kýtlýðý‘nýn yaþanmasýndan sonra baþlayan ölümler ve göç olaylarýndan sonra yaklaþýk 8 Milyon olan Ýrlanda nüfusu bir kaç yýl içinde yaklaþýk 5 milyona gerilemiþ, Amerikaya göç etmek zorunda kalýp bir daha vatanlarýna dönemeyen Ýrlandalýlar ise geride pekçok hüzünlü hikaye býrakmýþlardý.

    Acý Gün Dostu



    Ýngiltere Kraliçesi‘nin kendi topraklarýna dahil bir bölgeye Osmanlý Devleti tarafýndan yapýlmak istenen nakdî yardýmý engellemesi ve yardým miktarýný onda bire düþürmesi, ibret verici bir olaydý. Buna karþýlýk, Osmanlý Sultaný Abdülmecid’in muhtemel siyasi gerilimleri ve ulaþým güçlüklerini de göze alarak 4.000 kilometre uzaklýktaki fakir bir ülkeye tahýl yüklü gemiler göndermesi tarih sayfalarýnda benzerine rastlanmayacak bir alicenaplýk örneðiydi.


    150 Yýl Önce Türk Gemicilerin
    Misafir Edildiði Eski Belediye Sarayý
    Evet, Avrupa‘nýn en batýsýnda, tarih boyunca hiç karþý karþýya gelmediðimiz insanlarýn memleketinde, bizimle ilgili, kitabe diyebileceðimiz bir belge çakýlý. Oradaki üç-beþ satýr, insanlýk tarihini anlatan ciltler doluþu kitaba sýðmayacak bir mana zenginliði içinde, daha nice asýrlar ötesine mesaj verip, ýþýk tutacak.


  2. Facebook Adýnla Yorum Yap

  3. #2
    Kýdemli Üye
    Üyelik tarihi
    22.11.2009
    Yaş
    50
    Mesajlar
    182
    Teþekkür
    181
    Aldýðý Teþekkür
    226

    Standart

    paylaþým için teþekürler .


 

 

Bu Konudaki Etiketler

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajýnýzý Deðiþtirme Yetkiniz Yok
  •