REKOR YAÐIÞLAR DA YETMEDÝ 3/20/2010 6:03:34 PM Türkiye'nin ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü'nü su kaynaklarýyla besleyen Aksaray'a, 2009 yýlý içerisinde son 22 yýlýn en yüksek yaðýþý düþtü, ancak re
Türkiye'nin ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü'nü su kaynaklarýyla besleyen Aksaray'a, 2009 yýlý içerisinde son 22 yýlýn en yüksek yaðýþý düþtü, ancak rekor yaðýþlara raðmen gölün kuruma tehdidinin devam ettiði bildirildi.
Haber Servisimizin Aksaray Meteoroloji Ýstasyon Müdürlüðü yetkililerinden aldýðý bilgiye göre, Türkiye'nin en az yaðýþ alan bölgesi olan Tuz Gölü Havzasý içinde yer alan Aksaray'a 2009 yýlýnda son 22 yýlýn en yüksek yaðýþý düþtü, yaðýþ miktarý geçen yýla göre de yüzde 100'ün üzerinde arttý. 2009 yýlýnda düþen yaðýþ miktarýnýn son 22 yýlýn en yüksek deðeri olduðunu ifade eden yetkililer, þunlarý kaydetti: ''Bu yýl düþen yaðýþ miktarý son 22 yýlýn en yüksek deðeridir. Aksaray'a 1987 yýlýnda 506 kilogram yaðýþ düþmüþtü. 2009 yýlýnda ise 500 kilogram yaðýþ düþtü. Bu rakam uzun yýllar ortalamasý ve 2008 yýlý yaðýþ toplamýnýn iki katýndan fazladýr. 2009 yýlý içinde özellikle kýþ ve ilkbahar mevsimindeki yaðýþlar daha da yüksekti. Yýlýn 7 aylýk döneminde 346 kilogram yaðýþ düþtü. Yaðýþlar bu bölgede Tuz Gölü'nü beslemesi açýsýndan büyük önem taþýmaktadýr. Ayrýca yaðýþlardaki artýþ tarýmda rekolteyi artýrmasýnýn yaný sýra ve meralar açýsýndan da olumlu etki yapmaktadýr.” Tuz Gölü'ndeki küçülmeyi ve kuruma tehdidini uydu görüntüleriyle ortaya koyan Aksaray Üniversitesi Mühendislik Fakültesi yetkilileri yaptýklarý açýklamada, “Tuz Gölü, 1987 ve 2005 yýllarý arasýnda 18 yýlda yüzde 60 küçüldü” dediler.
“Yaðýþlar Tuz Gölü'nün Tamamen Kuruyacaðý Gerçeðini Gizliyor”
Yetkililer, Tuz Gölü'nün küçülmesine ve tamamen kurumasýna iki etkenin neden olduðunu belirterek,“Kurumada iklim deðiþikliðine baðlý kuraklýk ile Konya Kapalý Havzasý'ndaki yer altý suyunun ruhsatlý ve kaçak kuyularla aþýrý, bilinçsiz olarak çekilmesi etkili oldu” diye konuþtular. 2009 yýlýndaki yaðýþlarýn Tuz Gölü'nden çok çiftçilere yaradýðýný belirten yetkililer, þöyle devam ettiler: “Tuz Gölü Havzasý'na 1987 yýlýnda 506 kilogram yaðýþ düþtü ve tarým alanlarýnýn az olmasý nedeniyle bu yaðýþ gölü olumlu etkilemiþtir. Gölalaný 92 bin 562 hektara ulaþmýþtýr. Kuraklýk ve kaçak kuyularýn etkisiyle bu oran 2005 yýlýnda 32 bin 552 hektara düþtü. Bu yýl yaðýþlar yeniden yüksek seviyelere ulaþtý. Ancak bu kez durum farklý. Yaðýþlar bu sefer gölü kurtaracak seviyede deðil. Bölgede çok geniþ bir alanda tarým yapýlmasýna ek olarak ikinci ürün hasadý baþladý. Çiftçi pancarýn ardýndan buðday ekimi yapýyor. Yaðýþlarla oluþan sular göle ulaþamadan çiftçiler tarafýndan kullanýlýyor. Yaðýþlarýn artmasý Tuz Gölü'ne deðil, tarýma faydalý olmaktadýr. Ayrýca Tuz Gölü gözden uzak olduðu için yaðýþlarla kurtulduðu öne sürülerek çözüm üretilmemektedir. Bugüne kadar gölün kurumasýný engelleyecek ciddi bir önlem alýnmadý. Yaðýþlar Tuz Gölü'nün tamamen kuruyacaðý gerçeðini gizlemektedir. Rekor yaðýþlara raðmen gölün kuruma tehdidi devam ediyor. Yaðýþlarýn azalmasýyla birlikte maalesef Tuz Gölü tamamen kuruyacaktýr.” Yetkililer, Tuz Gölü'nü uydu görüntüleriyle ve göl çevresini dolaþarak izlemeye devam ettiðini, 2009 yýlýndaki yaðýþlarýn etkisini bu yýl bahar ayýnda yapacaðý çalýþmayla açýklayacaðýný sözlerine eklediler.
Yer imleri