Biriken yöresel kelimeler
1 Aaa =Hareketli oynak, güleç
2 Aa benizli =Beyaz tenli.
3Aba= Anne ,EDE:BABA ALACA köyü taraflarinda cok kullanilir
4 Aba= Anne veya ablaya hitap ederken kullanılır. Ör:Abam nerede?
5 Abari= Hayret ve şaşkınlık ifadesi.
6 Abayda= İşsiz- güçsüz gezen . Örn:Kavasların abayda gibi ne geziyon öyle
7 Abbağa= Bembeyaz
8 Abide= Ağaçören' de doğmuş bir dönem birde kaset çıkarmış ve sonra unutulup gitmiş mahalli sanatçı başından geçen hazin bir öykü sonucu bu türkülerini yapmıştır.bildiğim kadarıyla şu ünlü türküsü var...örn:Çorabın enine bah dönde alına bak ben ahlına düşdükçede
9 Aboo= Hayret ifadesi
10 Acer= Yeni
11 Aces= Haber ( Acesleri Açın Bakalım)
12 Acık= Azıcık Ör:Bu günlerde geçer dur acık.
13 Açacak= Anahtar
14 Adamakkıllı= Doğruca, doğru dürüst
15 Agaf = Tahıp sapları sal ile taşınırken urganla bağlamak için kullanılan ağaç halka,
16 Agız= İneğin doğum yaptıktan sonraki verdiği ilk süt
17 Ağa = Baba ve dedeye hitap ederken kullanılır. Ör : Ağam böyle dedi.
18 Ağaç gabığı=Yeşil fasülye. örn:avrat gene ağaçgabıı mı bişirdin
19 Ağı= Zehir
20 Ağıllanmak=Sisli kış akşamlarınsa gök yüzündeki ayın kenarlarında daha az koyulukta aydınlık oluşur. bu duruma "ay ağallanmış" denilir. bunu ertesi gün için yağış olacağına yorumlarlar.
21Ağnamak= Hayvanların kaşınan sırtını yumşak bir toprakta kendini yerden yere vurması terapi etmesi aynı zamanda çamurda çaylakta oynuyan çocuklarada söylenir.örn:gara eşşek küllükte ağnıyoo
22 Ağpahla= Ağpahla yaptım gocaa.iy bayrı önüme bişme diye ağaçgabığı(yeşil fasulye)goymadı.
23 Ağri büğrü= Egri,bükük
24 Ağzına öykenmek= Sesle taklidini yapmak
25 Ahizar= Perişan olmak, bıkmak
26 Ahizere düşmek= Ahuzar etmek.Ör: Şu çocuğun hizmetlerinin zorluğundan ahizere düştüm iyice.
27 Ahraç(argaç) yatırmak = Gübresi için koyun sürüsünün belirli yerde yatırılması
28 Ahraz=Sağır dilsiz.örn:senin o bakışların ahrazı dillendirir
29 Akıldane= Yol gösteren, kılavuzluk yapan, akıl hocasıeme = Oyunda yenme
30 Alabacak=Memleketin harley davidson motorsikleti bilmeyen gerçek panlılı olamaz.ıramazan alabacağın ciklesi gırılmış len
31 Alaca düşmek= Üzümlerin kararmaya başlama mevsimi, zamanı
32 Alen= Dur Bekle , biraz bekle
33 Alengerli= Kolayca kırılıp dökülebilecek olan
34 Alengirik= Degişik bıcımde manası. şıltah:Bagırıp,cagırıp cok gürültü yapmak Ör:AmanIn güldeste bacIm nagadarı şıltahıI bi gelinin varımış goca köy baş gelemedi öylede olmaz obiyarşi
35 Alenmek= Beklemek, durmak. (hele az alenin gelecek var)
36 Aleşmek= Kalmak, durmak. "ör: nerde aleşiyorsun? aleşin hele bende geliyorum."
37 Aleyçik= Uzun siriklar ücgen sekilde dikilir ortasi bos birakilir etrafi hisir ve otlarla örtülür bag ve bahcede yagmurdan ve soguktan korunmak icin icinde oturulur.
38 Alhah= Aniden baskın vermede söylenen söz. örn:alhah gene mal zebzeye girmiş yav
39 Aligopder= Yeşillik alanda uçan ve adı yusufçuk olan bir tür helikoptere benzeyen böcek. örn:elinda diynanen aligopderimi vuracın ahıllı ol yavrım ahşamaca gopsan faydasız
40 Amıca= Demirçiler kabilesinin söylediği söz
41 Amovv= Hayret ünlemi. örn:amovv len zebzeyi gene yaymışlar bahale
42 Anadınnı= Anladınmı
43 Anadut= Büyük ekin derleme aracı, ucu üç parça
44 Ananmak (ağnamak): =Eşeğin yerde, sırtüstü debelenmesi.
45 Angıt= Angut bir tür av kuşu. örn:baraçın edirafına bi sürü angıt birikmiş ıhsan emmi
46 Anız= Ekin kökü. Örn:Anız tarlayı icara virdim Abdılla
47 Annacına= Karşısına alnına anlamında. örn:amovv bide annacıma geçip dırca gelmesinni ziynep bacı dınarıp durdu gelin git yavrım ne biçim gelin yav
48 Annaç= Karşı, karşısı, karşı yüzeye, cephesi, yamaç. Ör: kırda geziyordum yanımdan hızla geçen tilki paşa, bir anda annacıma geçmiş.
49 Apapbba= Bembeyaz. Örn: apapbba asbabı var üstünde.
50Aporlö= Hopörler. örn:sazcı omarın aporlösü patlamış duydun mu yavv
51 Aprılmak= Abanmak. Ör: Navar sanhı milleti görünce üstüne aprılıyon dölek otur şurda iller gibi.
52 Arageçeliği= Bulaşıcı hastalık ve nezle grip gibi hastalıklar için söylenir.örn:büyük oğlan arageceliği geçirmiş
53 Avarantı= İşsiz güçsüz gezen avare. Örn:euuv ne geziyon aravantı aravantı len
54 Garipsimek= Özlemek
55 Arpacık= Gözün beyaz kIsmInda cikan bir hastalik
56 Arrıküp= Koçlara karşı durulup toslaması için söylenen söz.örn:bizim goça arrı küp dedim
57 Arsınmak= Ar etmek, utanmak
58 Asbap= Elbise.
59 Aside= Unla Pekmezle yapilip üzerine tereyag dökülen Yöremize ait bir Tatli
60Asortik= Sosyetik
61 Astap= Çamaşır, giysi
62 Aşık= Asik:Genelde kadin ve kızlar icin söylenir. Ör: Staklı sen bi asik halininen yalınız bazarda napacın abilerin duyarsa bacaklarını gırar bah
63 Aşıraşı= Aşure ayında yapılan aş çorba.örn:iki cıngılda ali emminlere aşıraşı götür emi
64 Aşıraşı= Aşure.. Örn: İrebiye bacına bi cıngıl aşıraşı götür imi çenede vahdilerin ganere zaar var eline bi çalı al vurunca dımışdır imi
65 Aşyirmek= Gebe olan bayanların gebelik boyunca fiziken ve ruhen çeşitli yiyecekleri canı çekmesi allah kocasına sabır versin tutarda ananas mango vs isterse vay o beyin haline .örn:amanın aşyiriyo yavrum bi gopumunan topal saliden bi portekel getiir
66 Ata =Cet, ama yöremizde genellikle anne,baba,icin de cok kullanılır Ör:Kele guzum insan atasının yanına varmazmı,Onnar sizi ne halli büyüttü ,yarın sizde ata oldunuzmu annarsınız.
67 Avarantı=Sokakakta başı boş (sahipsiz) hayvanlar için kullanılır.
68 Avgat= Avukat.örn:aşşa özdea tarlanın tapısının muamelesini avgada virdim yav
69 Avıstı= Kalkmak doğrulmak.örn:avıstı kahda şu pendirin suyuna bi bah gelin
70 Aviz= Elinden iş gelmeyen, beceriksiz,eli yavaş Ör:Kele gızım nagadarı avizsin goca satlıh gız oldun iki satte bi inaa saayamadın
71 Avrat= Eş, hanım
72Avurt= Yanak
73 Ayak Yolu= Tuvalet, WC
74 Ayarsız= Densiz, kendini bilmez, hal ve hareketleri uygun olmayan kişi.
75 Aydede=Ay'a denir.
76 Azdırmak=Bir canlıyı hayvanı kaybetmek.örn: şoo gunnacı kediyi bissal yamaca azdırda gel olurmu
77 Aziyet=Eziyet, cefa. Örn: Benim gardaşıma aziyet edecek adamın gulaklarını çekerim.
78 Azmak=Issız yerde kaybolmak. Ör:Eskiden çok kar yağdığından kırlara veya ava çıkanlar havanında karışık olmasından azarlarmış
79 Azmantı=Çok azılı, baş gelinemez, işlediği cürümde aşırı olanlara denir.
80 Azzık=Yolculukta veya yabanda v, bağda yenecek kumanya.Ör:çobanın azzığını verdinmi.
81 Babal=Vebal, günah. Ör: Sana babal atıyoyorum, bu söylediğim aramızda kalsın emi.Ör:Aar yalanısan babalım boynuna olsunnu
82 Bacı :=Abla, kız kardeş
83 Badas=Harmanyeri süprüntüsü
84 Bag bellemek=Üzüm bagini islemek
85 Bakale=Özellikle Kederlilerin kullandığı kelime bak hele anlamında bunun Ağaçören Merkez kullanımı bahale dir. Örn:Bakale benim morelimi bozma allasan vurunca duluğunu şişiririm
86 Bakgari=Bakale suna demek
87 Balasbar=Tavan döşemesi. Örn: Balasbarın orda evraçı bi vir guzum haydı sana kombe yapacam
88 Baldircan=Patlıcan
89 Banadura=Domates
90 Bareyy=Bir ünlem. örn:bareyy isgarpin mi aldın fayığın oruya gelmiş mi bayrı böyle alengirli isgarpin
91 Başaklama=Tarladaki başakları toplama
92 Başangı=Büyüklere göre, küçüklerin yaptığı küçük yaramazlıklar.Ör : Annelerin şefkat ve merhametleri o kadar güçlü ki, cocuklarının yaptığı küçük başağılıklarını ya görmezden gelirler, yada ikazla geçiştirirler.
93 Başangı=Ele avuca sığmaz, yaramazlık yapan çoücuklar. Ör: Keleee, guzum ne kadar başagısınız, iyice üstümüze çıktınız, gidin birazda kendi evinizin önünde oynayın, bizim kapının önünden başka yer bulamadınızmı?
94 Behrüdar ol=Çok yaşa, sağol, teşekkür.Ör: Çarşıya gidemiyorum, bana ekmek getirdiğin için behrudar ol kuzum, yaşlılık işte.
95 Belemek=eskiden küçük çocukları yumuşak ve sıcak toprakla altını sararlardı bu ile belemek denir.
96 Belik=kadının örülmüş saçı
97 Bellemek=Hem kazmak ,sürmek anlamında hemde sanmak anlamında deyim olarak kullanlır.örn:gonşuları çağır kele vakıt ağşam oldu bağı belliyelim. Ör2:İrfan olum senide gelecan bellediydim top oynıyacıyık
98 Bereltmek=Gözlerini açığa çıkarmak daha bir dikkatli bakmak. Örn:Bana gözünü bereltme, gözün yerinden çıkacak nerdeyse,sonra göremezsin hanyayı gonyayı, yörüü gözüme gözükme
99 Beri bak=Bana bakarmısın
100 Beribenzer=Oldukça iyi hoş.örn:beribenzer daaldi sırma bıyıklıydı kele rahmatlı amov dünya başıma yıhıldı ölünce bi halbır uşağınan galdım bacım hinci 52 sini ohuduyom
101 Beşgardaş=Tokat,sille...Örn:leuyn bu garne ne len hep danagozü dolu ben sana dersini belle dimedimmi şimci sen beşgardaşı hahittin
102 Beşşik=Beşik.
103 Bezi=Yamur yoğurma işleminde bir ekmek yapacak büyüklükte hamuru kesmek, bezilere ayırmak
104 Bıçkı=Bağ budama da kullanılan bıcak
105 Bıldır=Geçen Sene ( Bıldır geldiydi)
106 Bıtırak=Üzeri çok dikenli bir cins ot
107 Bıttı =Küçük zağar
108 Bıyıh=Buğday bitkisinin yeşil olduğu dönemde bitkiden çıkan bir çeşit küf-mantar oluşumu çocuklar bu siyah renkli küften bıyık yaparlardı ve adıda bıyıktı. örn:ırıık bıyığında kedi bıyığımı ne olmuş len birezde dudayın üsdüne çal len
109 Bızalacı=İneklerin hamilelik hali
110 Bibi=Hala
111 Bicik=Yeni doğan buzağı
112 Bicimcik=Çok az. Ör: Bicimcik maydonoz olsa salatanın tadı daha güzel olurdu.
113 Bikelle=Birkere,hem
114 Bilgiç =Bilgisayar. uşak geceynen bilgice mi gidiyonuz
115 Bimarif=Epey bi zaman sonra
116 Bissaal=Birkaç saat sonra. örn:Cafer oğlim nafaat top oynıyacıyık bissaal sonra okula gelin oldumu
117 Bisürü=Epeyce, çok fazla
118 Bişme=Yemek.örn:aşama ne bişme bişirdin gız
119 Bitirgin=İş bilen, becerikli,
120 Bocut=Küçük aliminyum sülahi.örn:haydı yavrım bi bocut su getir ağpınardan bi gopumunan kele
121 Boğanak=Rüzgarlı, karışık çok bulutlu yağmurlu hava
122 Boğazlı=Çok yemek yiyen kişi.
123 Boran=Şiddetli kar yağışı, tipi
124 Bostan=Karpuz ve kavunun ortak adı
125 Boyak=Boya renkli boyalara söylenir ayrıca kızların da makyajlarınada denir. Ör: Obiyaşı kele yuzune gözune bi boyak çalmış eli yuzu ohunmuyo yav bıde gozelım dıye gezelıyo yav
126 Boydan=Bir tür kadın elbisesi olup, alt ve üst kısmı beraberdir. yani bütündür. yorum:sanırım boydan denmeside bütün baştan ayağa kadar anlamında bir şey olsa gerek. örnek: kızlar düğünde gıcır boydanlarını giymişlerdi.
127 Boyuna=Durmaksızın,durmadan
128 Boyunduruk=Çift süren veya arabaya koşulan hayvanların birlikte yürümelerini sağlamak için boyunlarına geçirilen bir tür ağaç çember.
129 Boyunduruk=Kağnının ok bölümünde bulunur. Boyundurugun deliklerine zelve (iki sopa gibi ağaç) takılarak öküzlerin boyunlarına konularak kağnının çekilmesini sağlanır. Ör: Ancak boyunduruğun altına girenler yükü çekebilirler. Boyunduruğun altına giremeyenler, beyhude
130 Boyut=Bu defa. Örn:Çarşıda gördüm sıracalıyı boyut beni görünce gözünü bereltti çeneden aşşa süzüldü gayboldu.
131 Böle=Teyze çocukları. teyze oğlu-kızı
132 Börtlemek=Ateşe tutarak veya kaynar suya batırılarak azca pişirmek.
133 Börtlemek=Bakliyatları pişmeden önce haşlamak. Örn: Gelin pahlayı börtledin mi, yonsa sası sası kohar!
134 Bufaat=Bu vakit Ör: Yarin bufaatları buraya gel
135 Buğrek=Böbrek
136 Bulama=Köpük tatlısıdır. genellikle bizim yörede olur. içine tahin karıştırılarak daha lezzetli bir hale getirilebilir.
137 Bulamaç=Yag,un ve kaymakla yapilan yemek
138 Bulamak=Bulaştırmak karıştırmak..Örn:elini gana bulama yavrım
139 Burek=Böbrek Ör:irebecin buraanden 10 kilo das çıkarmislar sende duynnu len Hilmi
140 Burgu=El Matkabi.örn:malongoz Atullahin Burgusunu Gördünüzmü Len.kirişi burguynan delelim
141 Burutgu=Rüzgar hortumu, yel.
142 Buvarsık=Bağarsak .buvarsığıma üç gündür aş girmedi.
143 Buymak=Çok üşümek. örn.gapıdaki zaara bahtıydım bi duldaya buymuş yazzık
144 Bugrek=Böbrek. örn:büğreğime bi sızı girdi ki sorma
145 Bukleç=Dizkapağının altı eklem yerleri. örn.goca büklecime yil girmiş yörüyemiyom
146 Büngüldemek =Kaynamak, fışkırmak
147 Bürgü=Başörtüsü, eşarp. örn:bürgunu nerden aldın bacım irengide bek hoşmuş
148 Büvelek =Büyükbaş hayvanları özelliklede yaz aylarının sıcağında rahatsız edici sinek
149 Büvelek tutmak=İneklerin buğarsama (çiftleşme isteklerinin olduğu dönem)dönemlerinde huysuzlanarak gelişi güzel koşusturma hali.
150 Büz=Betondan mümül boru. örn:çarşıdaki büz gırılmış gara neşet emmiyi çağırın
151 Büzülü=Şapşal kişi
152 Cacık= Yenilebilen yabani ot. Madımak
153 Cafcaflı=Göz alıcı, şaşalı.Ör: İremzinin olunun arabasını gördünmü Zöhre Bacı ne gadar da cafcaflıymış.Bizim uşak bi işe yaramadı anam.
154 Calpi=Çalılık,
155 Cami=Seksek oyunu. Örn: Uşak genemi cami oynuyonuz bıhtım elinizden ömür alıcıları ne hergün tahırt tuhurt, kele özümü ömrümü aldınız.
156 Care=Sigara
157 Carı=Hızlı, atik,çabuk, acele. Ör: Carı yürü len
158 Carı gel=Hızlı, çabuk, acele. Örn: yavrım carı olele haydı.
159 Cavhannamak=Hemen kucaklamak. Örn: Git sende pelepüsür adamı görünce hemen cavhannadın
160 Cavurtu=Gürültü patırtı. örn:uşak kesin şu cavurtuyu şimdi polüse telefon açıcam
161 Cazzık cazzıt=Kapı süpürürken çıkan ses.
162 Cec=Buydayın samandan ayrılarak bir yere yığılması
163 Cekat=Çeket
164 Cemse=jandarma Devriyesi Jandarma Araci. örn:donuşun üsdüne Bide Cemse Gelmesinni Valla çaviş Yörüyün Bahim Diyince Bi Gidiş Vardi Uşakta Topuk Sirta Dağyodu
165 Cereme=Günahı karşılığı üzerine alınacak sorumluluk manasında. örn:sana diyom evlenecin amma bunun ceremesini baban mı çekecek git çalış len angarada para bilikdi
166 Cesaatli=Çeşit çeşit hal ve hareketlerde bulunan,alışık olunmayan işler yapmak Ör:Obiyaarşı Ummusün bacı nagadarı ceşaatli islerin var hic gIrmızı gocadonun üstüne yişil yilek gidermi
167 Ceyran=Elektirik
168 Cıba=Tiftiği yeni kırkılmış keçi.
169 Cıbır =Kuru,sıska, zayıf yada yünü kırkılmış(kesilmiş) küçük baş hayvanlar
170 Cıgıl cıgıl=Pırıl pırıl. Ör : Ayakkabın cıgıl cıgıl parlıyor.
171 Cığır=Karda açıyan küçük yol. Ör: açtığım cığırdan gel,yoksa kara batarsın.
172 Cığır=Çok kar yağınca küreklerle açılan dar yol. Ör: Kar yolları kapatmış guzum eline bi kürek alda birez cığır aç. Komşuya nasıl gideceğiz?
173 Cılbıldamak=Kaptaki sıvının dökülecek gibi hareket etmesi.
174 Cılga=Biçilen ot ve ekinlerin deste arası
175 Cılga =Dağ yolu, Patika
176 Cılga Dağ yolu=Patika Şu Cılga,yı takip et
177 Cılgısız=Dengesizce hareket eden, ayarsız. Gecimsiz,kavgaci
178 Cılk=Tavuğun altındaki yumurtanın bozulması. örn:bizim gurkun cücükleri çıkmıya başlamış amma 3 tene yımırtası cılk çıktı
179 Cıllamak=Oyunbozanlık etmek. Caymak, vazgeçmek.Başladigi seyden cabuk usanmak
180 Cımcılık=Ipıslak
181 Cıncık=Küçük çanak veya cam parçası. Porselen eşya. Örn:Mıtlakta cıncık filcan dahımını getirele sultan gıyz
182 Cıncık?Siyhal (yastı) taşların alt alta dizilmesi sonucu topla vurulup oynanan oyun. Örn: Gıyz çıkhele dışarıya haydı cıncık oynayalım
183 Cıncık gibi=Yeni
184 Cıngıl=Bir yerleşim yeri olarakta kullanılmatadır.
185 Cıngıl=Genellikle hayvanların süt sağmada ve yoğurt yapmada(çalma) kulanılan 30 cm civarında derinliği, 5 litre su alabilen, tutmak taşımak için kulpu bulunan, çok kullanışlı bir kap. Ör: Cıngıla bir sorsanız, evde, tarla da, kırda-bayırda ne kadar çok kahır çek
186 Cıngıl=Üzüm salkımının, omcadaki bulunan en küçük parçası. Ör: Çocuklar üzüm bağından en çok cıngıl gibi küçük üzüm parçalarını kopararak yemeyi severler.
187 Cırcır=Fermuar
188 Cırnak=Tırnak
189 Cırrık=Bir çeşit kuş. örn:ne gaderi cırrık var kilise özünde yav
190 Cırrık kuşu =Serçe büyüklüğünde , tepeli kuş
191 Cırtlak=Zıt ,güzel olmayan ,yakışmayan Ör:Üstünda tisörtün rengi cok cirtlak duruyoo
192 Cızı=Tarlara toprağın bir uçtan diğerine çizgi gibi uzanması
193 Cızlavet=Lastikten yapılmış bir ayakkabı çeşidi (Cızlavet ayakkabı)
194 Cızma=Çizme
195 Cifit=Kötü kalpli. örn:Ülen o ne cifit carsisi
196 Cigsimek=Gözden düşmek,tiksinmek. Ör:Gayrın O gelinden cigsidim Hapba Bacı ,yanaralardan gidecce il ar dimeden gayınbabasına milletin annacında nasıl cemkirdi öyle.
197 Cilat=jilet tıraş bıçağı.örn:ciladınan gafayın urgundan gılları alıyımmı memmet emmi.-al bahalım güner yav
198 Cilis=Zorlu bir şey , sanki, hep,Tamamen, (kötü anlamında). "sen de cilis fikirsizmişin"
199 Cimcik=Cimdik Ör:AnasI dölek durmuyolar diyi çocukları cimciginen bas bas baartdI
200 Cingan=Çingene .örn. Cinganlar seni götürür yavrım.
201 Cingil=Kücük bir ceşit kova türü.. Ör . Sütü cingila sağ
202 Cinni=Deli Divane Olur Olmadik Iş Yapan.örn:cinnimisin Oğlum Gidilirmi Kilise özüne Bufaatlar
203 Culuk=Hindi
204 Cumacelik= Perşembe günü hayır vermek, komşu ile yemek alışverişi, çünkü ertesi gün Cuma günüdür. Ör. Kızım bu gün kapıya geleni eli boş çevirme, kimin geldiği belli olmaz
205 Cumacelik= Perşembe günü hayır vermek, komşu ile yemek alışverişi, çünkü ertesi gün Cuma günüdür. Ör. Kızım bu gün kapıya geleni eli boş çevirme, kimin geldiği belli olmaz
206 Cumacesi= Perşembe akşamı. Sadaka vermenin daha sevap olduğu anlardan.
207 Cücük=Civciv
208 Cülden=Cüzdan. örn:aşır emmi cüldenimi düşürdün yav nasıl telaşeli arıyon
209 Cüvelmek=Herhangibir nesnenin bir tarafina agırlık bastığı zaman öbür tarafInIn havaya kalkması Ör:Usak gagnının ardına üc seklem budayı atınca gagnInIn oku cüveldi.
210 Cüvet=Evin Köşesi Yada Duvar Dibi
211 Çaamel=Baston
212 Çabut=Bez parçası
213 Çahıldak=Koyunların arkasındaki yapışmış dışkı artıkları.ör:gara toklunun çahıldağını kesin suat
214 Çakaralmaz=Düzenli çalışmayan
215 Çakıldak=Koyun keçi gibi hayvanların tüylerindeki sertleşmiş çamur ve mayıs.
216 Çakırtikeni=Bir çeşit bitki. Örn: Yalınayak gezme Urfan ayağına çakır tikeni batar.
217 Çalgı=Kırda yetişen bir tür bitkiden mamul süpürge. örn:gapıyı bi çalgıynan süpür gelin ile malamat olmıyalım
218 Çalkamaç=Ayran yada ekşi pekmez suyu (ekşi suyu)
219 Çalpalamak=Çalkalamak
220 Çap çap konuşmak=Ters ters konuşmak.örn:çap çap konuşma yav
221 Çaput/çapıt=Eskimiş bez veya kumaş için yada genel olarak bez ve kumaş tabiri yerine kullanılır.
222 Çar=Başörtü tülbent
223 Çardak=Balkon
224 Çarkit=Eski,Kirik-Bozuk,Arizali. Örnek:Bana yeni Araba lazim,benim carkit yokusu tirmanmiyor yau…
225 Çarpım=Kat kak yufka ekmek
226 Çarşı ekmağ= Bakkalda satılan somun ekmek. Ör: Hacı Gadirden çarşı ekmağ al yazdır baban hafteye virecek imi
227 Çaşarat=Yosma. (genellikle kadınlar arasında kızınca kullanılır).
228 Çatal inne=Emniyet iğnesi. örn:ağağına çatal inne batmış keezi bacı tohtur zor çıharttı
229 Çatma=Üç ince direğin bir ucundan bağlanarak yapılarak üç ayaklı askılık
230 Çebiç =Büyümüş keçi yavrusu
231 Çekgel =Hayvanların yürütülmesinde kullanılan uzun deyneğin arka ucundaki spatulaya benzer metal parçası.
232 Çekişme=Ağız kavgası
233 Çelimsiz=Zayıf, bakımsız
234 Çeltek=Davar gütmek icin tutulan kisiye denir.cobanin yardimcisi
235 Çem=Otlu ve yosunlu camur Ör:Amanın iremzi oglum şoordan ızıcıhda cem alda hornagın agzına bas yadalise göl zabaa gadar boşalır
236 Çemkirmek =Köpeğin havlaması, veya büyüklere karşı saygısızca bağırarak karşılık vermek.
237 Çemremek=Elbisenin kollarını sıyırmak katlamak. Ör: Paçalarını çemre oğlum gömük olmasın yavrım
238 Çene=Köşe anlamında. örn:çeneden bi bahışı var bellenki bağda kimse yok hemen malı dah etmesin mi zebzeye ustune bı varış vardım betı benzı attı nıyazının
239 Çenilemek=Köpeklere vurunca yada canını acıtınca çıkan ses.
240 Çentik=Çizik
241 Çepellik=Yağmurlu ve çamurlu ortam
242 Çeper=Bahçe duvarına yapılmış çit
243 Çerçi =Köy köy atı ile dolaşarak eşya satan kişi,genelde takas usulu alışveriş yapılır.
244 Çerelmek=Hayvanların bir yiyeceği çok yiyerek ve şişerek hazımsızlık sonucu hastalanması yada ölmesi. Ör: Komşunun ineği bir torba yemi kimse görmeden yemiş. Hayvanın karnı çok şişmiş ve çerelerek ölmüş. Bereketki ölmeden önce keserek durumu kurtarmışlar.
245 Çereş=Üzümün ezilerek pekmez yapılmak için suyunun çıkarıldığı yer
246 Çetel=Eskiden.cetel.atarladi.yani,mal,bolmek
247 Çetene=Kenevir
248 Çetik=Çocuk ayakkabısı
249 Çevirme=Agaclarin veya yeni dikilmis fidanlIgIn etrafinin calI veya citle cevrilip koruma altina alInmasI Ör.Dünaan kimin inaa bizim cevirmela girdi len Üsülü
250 Çıbıh=Çubuk. örn:çıbığnan bi girişmiş davara ammma ekine girince davar tıran tıran olmuş yav
251 Çıdırgı=Kuru çör çöpten oluşan yakacak. genellikle yufka ekmek yaparken yakacak olarak kullanılır.
252 Çıdırgı=Tam olarak ne ot nede ağaç olan, ikisinin arasında yanma süresi ottan uzun, ağaçtan kısa olan yakacaktır. bağ çubukları, ince ağaç dalları bu türdendir.
253 Çıkı=Küçük bohça
254 Çıkın=Ekmek vs sarılan bez
255 Çıkışmak= İkaz etmek. Ör: Yav arkadaş bizim çocuğu ne kadar çıkıştıysamda Süllü'nün Sinamasına gitmesini bir türlü engelleyemedim
256 Çıkla=Sade, tek çeşit, tek cins, arı, duru
257 Çıngı=Köz parçası, ateş parçası. Kıvılcım
258 Çıtlık=Yerde Ilk Bahar Mevsiminde Cimenlik Alanlarinda Yetisen Birtür Yenen Yesillik
259 Çiçi=Keçi yavrusu, oğlak. Örn: Davar yamaçdan geliyo ellam, davar eşşağinin habesinde bi çiçi meliyo.
260 Çiklek=Çerez Ayçiçeği. örn:ahşama Gadar Ağzinda Bi çiklek Goğda Ağzindan Düşmüyo Kele
261 Çilek=Rutubetli Nemli. örn:dip Dam Amovv Bi çilek Olmuş Girilmiyo Kele Sasi Sai Kohuyo Maa
262 Çilpek=İp ve benzeri gibi şeylerden yapılan eşyaların kenarlarının zamanla eskiyerek iplerinin sallanması. Ör: Kilim eskimiş iyice, kenarlarının çilpekleri çakmış iyice.
263 Çimeter=Secici,zor begenen
264 Çimeter=Zor beğenen, aşırı titiz, kendince çok dikkatlidir.
265 Çimmek =Banyo yapmak, ama bağlardaki sulama yapmak için kullanılan göllerde çocukların suyun içine girip oynaması yıkanması.
266 Çineğer=Arpa buğday vb. şeylerin tanelerini çöpten, tozdan ayırmak için yada, iri olanlarla zayıf olan taneleri ayırmada kullanılır.
267 Çinik=Ölçek
268 Çipri=Kurumuş ince ağaç dalı
269 Çir=Kayısı , erik gibi meyvelerin kurutulmuşu
270 Çirtim=Üzüm salkımının parçası, küçük üzüm salkım
271 Çirtmek=Doğramak
272 Çisenti=İnce yağmur
273 Çitilemek=Deterjanlamak çiti bir deterjan markası ve fiil hali çitilemek.örn:ız bişiy çitile teşti
274 Çitilgi=Kısa dikenimsi ağaç parçaları.örn: tandıra çitilgi getirele ıramazan.
275 Çitlek=Ay çekirdeğinin tanesine denir. çitlemek de ayçekirdeğinin işlenmesidir.
276 Çokuşturmak=Birlikte, beraber, bir araya gelmek. Ör: Yem atınca tavuklar yemin başına çokuştular.
277 Çona=Çobanlara yardım etmesi için tutulan yardımcı ,çırak. örn:davarcı bekirin çonası aaşam uyuya galmış goyunların yarısını canafar parçalamış ,yazzık
278 Çopur=Düze olmayan, pütürlü. (Rahmetli Çopur musa amca vardı)
279 Çorak=Çorak bilindiği üzere tuzlu bir toprak olup, su geçirgenliği azdır. bu bölgede dam olan evlerin üzerine atılan toprağın adı da ÇORAK olup, toprak belirli yerlerden getirilir işte o yere de ÇORAKLIK denir. ör: çoraklıkta çorak kazmaya gidiyoruz.ör: iğdeli
280 Çorlu =Zayıf ve hastalıklı
281 Çot=Birbirine geçmiş. (çot diş)
282 Çot diş=Dişlerin üst üste çıkması
283 Çödürmek= Küçük bebeklerin çişini yapması. yöremizde epey sıklıkla kullanılır. örn:sülüman oğlum çödür gel çabık yat yarın okul var.
284 Çömçe =Kepçe (yemek koymaya yarar)
285 Çöp dürtleme=Bilardo . ahşama gadar çöp dürtleyip geziyo
286 Çört=Çok küçük domates. Örn:bağa gidince önce çört domatisleri toplamayın
287 Çörten=Eski tip evlerin damlarındaki eski tipağaç yapımı su kanalı.Ör: Dama yağan yağmurlar çörtenleri doldurdu.
288 Çörtük=Muşmula
289 Çüvelmek=Herhangibir nesnenin bir tarafina agırlık bastığı zaman öbür tarafının havaya kalkması Ör:Uşak gagnının ardına üc seklem budayı atınca gagnının oku cüveldi
290 Daarmen=Değirmen. örn:amovv üsdün başın ne öyle daarmenden çıhmış gibi len
291 Dabaz=Vucudun ani alerji olması. Örn: Geçenlerde beni bi arı sokdu dabaz oldum yav!
292 Dadanmak= Alışmak
293 Dah etmek=Kötelemek, fırlatmak.Ör: Şu çarhıt iradiyuyu dah edesim geliyor
.294 Dama=Hapishane
295 Damak=Takma dişler için söylenir di ve hakikaten damak aparatıda vardı yatarken suyun içine koymak gerekirdi.örn:zabanan kahdım bahdım damak yok ülenn kopek ağzında bişiy geveliyo aman yitiş avrat dimeden kopek şona aşşa gaçmasın mı didim ki damakdanda olduk av
296 Dambaş=Dam evlerde evin en üstüne denir. bazı yerlerde buna "dam" da denir.
297 Damızlık=Yoğurt mayası, anaç hayvan.
298 Damzırmak=Çok az miktarda koymak damla damla vermek..Örn: Ama Möhteber Bacı çayıda iyce damzırıyon kele şikar bişiymi goy birez daha
299 Dan=Tan yerinin agarmasi veya kararmasi Ör. Dan olmadan aşam oluyo.
300 Danikmek=Açlıktan halsiz kalmak Ör:küçük kuzu açlıktan danikmiş